Venäläiset juhlat

Venäläiset juhlat

Venäläiset sanovat usein, että he ovat kansaa, joka osaa tehdä työtä, mutta joka ymmärtää myös vapaa-ajan ja juhlimisen tärkeyden.

Uusi vuosi - vuoden tärkein juhla, jota varten tehdään työtä koko vuosi ja säästetään rahaa. Uusi vuosi on mahdollisuus uuteen alkuun, että ”kaikki muuttuu kuitenkin paremmaksi”. Koko kansan ei-kristillinen juhla.

Uutena vuotena perheet ja sukulaiset kokoontuvat yhteen syömään ja juomaan. Annetaan lahjoja, toivotellaan onnea. Uuden vuoden vieton katsotaan ennustavan uuden vuoden tapahtumia: mitä runsaammat ovat pöydän antimet, mitä onnellisempia ihmiset ja iloisempi mieli, sitä parempi ja hedelmällisempi tulee olemaan alkava vuosi.

1930-luvulta lähtien alettiin järjestää lapsille uuden vuoden kuusijuhlia korvaamaan uskonnollisia joulujuhlia. Myös Santa Claus korvattiin Pakkasukolla (Ded Moroz) ja Lumihiutaletytöllä (Snegurotshka), jotka toivat lahjoja ja makeisia lapsille. Uutena vuotena koristellaan kuusi ja lapset odottavat Pakkasukon tuovan lahjoja sen alle.

Pakkasukolla on kädessä sauva ja jalassa huopatossut (valenki ) ja hän kulkee Lumihiutaletytön kanssa ympäri Venäjää troikan vetämissä vaunuissa. Uudenvuoden aattona Pakkasukko vierailee kodeissa kuuntelemassa lasten laulua ja tarinoita. Näin Lapset ansaitsevat lahjansa. Lapset voivat myös kirjoittaa kirjeen Pakkasukolle muutamaa viikkoa ennen uutta vuotta. Kirjeessä he kertovat kuluneen vuoden saavutuksistaan, esim. menestyksestään koulussa tai harrastuksissa ja lahjatoiveensa. Venäjällä ei ole tonttuja, mutta Pakkasukko saa monenlaista apua metsän eläimiltä kuten jäniksiltä, oravilta ja linnuilta.

Uuttavuotta lähdetään vastaanottamaan ravintolaan ystävien kanssa tai kotona järjestetään juhlaillallinen suurelle joukolle sukulaisia ja ystäviä. Juhlat jatkuvat aamun tunneille. Uuden vuoden aattona tavallisesti äiti ja isoäiti valmistelevat erityisiä ruokia ja salaatteja iltaa varten. Illallinen alkaa yleensä noin kymmeneltä. Maljoja saatetaan kohotella joka täysi tunti aina siitä lähtien, kun uusi vuosi alkaa Venäjän Kaukoidässä. Joitakin pelejä ja taikoja esim. saatetaan kirjoittaa lapulle toive tulevalle vuodelle ja polttaa se samppanjalasin yläpuolella. Juodaan samppanjalasillinen tuhkan kera juuri vuoden vaihtuessa.

Televisiosta katsotaan monia perinteisiä ohjelmia, kuten presidentin uudenvuoden puhe ja vuoden viimeisten sekunttien laskeminen Moskovan Punaisella Torilla. Ihmiset kerääntyvät kaupungille pukeutuen naamareihin, juovat samppanjaa, kuuntelevat ulkoilmakonsertteja ja katselevat ilotulituksia. Kotiin palataan aamuyön tunteina jatkamaan juhlintaa tai nukkumaan.

Uuden vuoden loma

Uuden vuoden päivän aamuna Lapset nousevat aikaisin ja käyvät tarkistamassa, onko kuusen alla lahjoja. Syödään kunnon aamiainen. Päivä käytetään lähinnä lepäillen ja syöden hyvin. Televisiosta katsotaan perinteisiä uuden vuoden ohjelmia ja elokuvia. Vuoden vaihtumisen juhlinta kestää käytännössä aina 7.1. vietettävään Jouluun saakka ja uusi vuosi ja joulu muodostavatkin talven pitkän yhtenäisen lomakauden. Lomalla ihmiset lähtevät mökeilleen rentoutumaan ja saunomaan. Harrastetaan ulkoilma-aktiviteetteja kuten mäenlaskua, yhdessäoloa perheen ja ystävien kanssa. Käydään ulkona, elokuvissa ja juhlimassa.

Ortodoksinen Joulu

Kristillinen Jeesuksen syntymän juhla, jota kaikki eivät vietä. Käytännössä joulua vietetään uuden vuoden juhlinnan jatkeena. Perinteisesti kaikki perheen jäsenet kokoontuvat syömään juhlaillallista. Tarjoilu eroaa uuden vuoden pöydästä siten, että alkoholijuomat rajoittuvat lähinnä ruokaviineihin ja liharuokia on vähän tai ei ollenkaan. Kirkoissa järjestetään jouluyön jumalanpalveluksia. Joulunaikaan on suhteellisen yleistä myös käydä avannossa uimassa.

Vuonna 1918 Venäjällä siirryttiin vanhasta Juliaanisesta ajanlaskusta muualla maailmassa käytössä olleeseen gregoriaaniseen ajanlaskuun. Tämä oli 13 vuorokautta Juliaanista edellä. Kirkko kuitenkin pitäytyi vanhassa järjestelmässä. Kirkkovuosi on siksi Venäjällä pari viikkoa muuta jäljessä. Nykyään jotkut ihmiset saattavat viettää kahta joulua ja kahta uutta vuotta. Ensimmäinen joulu on gregoriaanisen kalenterin mukaisesti 25.12 ja toinen uusi vuosi 14.1. vanhan kirkollisen kalenterin mukaisesti. Vanha uusi vuosi on lähinnä hyvä tekosyy kutsua vieraita kylään syömään ja juomaan. Ei mitään virallista asemaa juhlapäivänä. Joulukuuset ovat sekä joulun, että uuden vuoden symboleja.

Hyvää Joulua ja Uutta vuotta kaikille!

Поздравляем всех с наступающими праздниками!

1 комментарий

  1. Avatar
    atuvybageПользователь offline 12 ноября 2017 17:49

    Have you needed to [url=http://konopny-sklep.pl]olej konopny[/url] a vital contact, but have already been also reluctant to pick up the telephone?

Написать комментарий

Поля отмеченные знаком * обязательны к заполнению.